W obecnym roku (2013), 7 kwietnia pojawił się artykuł w czasopiśmie Nature publikujący wyniki badań wskazujących na aterogenne właściwości L-karnityny zawartej w mięsie czerwonym (link). Przekształcenie tego aminokwasu do miażdżycogennego związku (jakim jest TMAO - tlenek trimetyloaminy) zachodzi przy udziale mikroflory jelitowej człowieka. [...]
jako iż na forum nie siedzą sami Panowie,zamieszczam artykuł dla dziewcząt mam nadzieję że okaże się pomocny,jako iż ten problem w mniejszym bądz większym stopniu zaczyna nękać większość kobiet,nawet tych bez tendencji do tycia,czytaj szczupłych > Prowadzimy siedzący tryb życia, objadamy się słodyczami, nawet na spacer z ukochanym psem [...]
"Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Wiemy jak ważny wpływ ma wysiłek fizyczny na organizm. Jednak wraz z nim pojawiają się też takie substancje, które przyczyniają się do jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia podstawę diety winny stanowić produkty będące źródłem węglowodanów. Odpowiednio wysokie spożycie tego makroskładnika jest szczególnie ważne w przypadku osób młodych, rozwijających się i aktywnych fizycznie. Niestety niewłaściwy dobór jakościowy produktów węglowodanowych prowadzić może do wielu negatywnych [...]
JAK BUDOWAĆ MASĘ. Czyli co powinien wiedzieć nie tylko początkujący kulturysta Wracając po wakacyjnej przerwie, postanawiamy odbudować częściowo utraconą masę mięśniową. Jest to nie lada problem dla osób szczególnie chudych, mających duże problemy z nabraniem choćby kilograma masy. Do nich właśnie jest skierowany ten artykuł. Mięśnie dysponują [...]
Autor: Maciej Sulikowski "Knife" na zlecenie SFD Redukcja tkanki tłuszczowej staje się powoli celem nr 1 treningu dla wielu mężczyzn, powód jest oczywisty – rosnące zatłuszczenie społeczeństwa. Przyczyn otyłości jest wiele, w największej mierze przyczynia się do niej brak aktywności fizycznej oraz przekarmianie. Tylko nieliczne osoby nie mogą [...]
Autor: Maciej Sulikowski "Knife" na zlecenie SFD Redukcja tkanki tłuszczowej dla wielu pań jest głównym celem treningu. Niestety, bardzo często cały proces wygląda jak równanie: „codziennie, bardzo dużo aerobów + dieta 1000-1200 kcal”. To nie działa długofalowo – zaś daje tylko krótkotrwałe rezultaty i efekt jojo. Jeżeli uświadomisz sobie, iż [...]
Dieta Brichera-Bennera Bricher -Banner stworzył program żywieniowy umożliwiający schudnięcie, poprzez eliminowanie z jadłospisu tzw. pustych kalorii. Zanim więc przystąpimy do stosowania tej diety należy prześledzić swój własny jadłospis, w celu wyłapania nieprawidłowości. W tym celu należy przez tydzień skrupulatnie zapisywać każdy zjedzony [...]
Tak to już jest na tym świecie, że choć mamy nas kochają, to jednak naszymi diety traktują jako fanaberię i gotują po swojemu. Z tego co widzę, wielu użytkowników ma fundamentalny problem: jak pogodzić dietę z maminym schabowym z kapustą. Zwykle odpowiedź jest taka: sam sobie muszę gotować. Bolesne ale prawdziwe. Na dzień dobry pamiętajmy, że [...]
W okresie szkolnym cały czas powtarza się od was pytanie, na które już nie mam sił odpowiadać i pisać ciągle jednego i tego samego. Brzmi ono mniej więcej tak: „Co jeść w szkole?" „Dieta w szkole?" „Jak poradzić sobie z posiłkami w szkole?" „Co zabrać ze sobą do szkoły?" Itp. Czy dojrzałem do diety? Dla kogo to robie? Zadajcie sobie pierwsze [...]
Dzień dobry wszystkim Zdecydowałam się założyć własny dziennik treningowy, aby mieć motywację do stałego i konsekwentnego działania. Najpierw było to na potrzeby "Wyzwania noworocznego", chociaż jak widzę kto się zgłosił, to zastanawiam się, co ja tam robię ; ) Ale nie odpuszczam ..... ANKIETA ****DANE [...]
Cześć.Zaczne tak.Do czerwca tego roku ćwiczyłem na siłowni 2 lata.W czerwcu przerwałem treningi i przerwa ta trwała 4 miesiace.Z efektów wcześniejszego treningu byłem zadowolony.Teraz po 4 miesiecznej przerwie straiłem 12 kilogramów i chce to jak najszybciej odrobic choć zdaje sobie sprawe że nie bedzie to łatwe.Moje pytanie zwiazane jest z [...]
/SFD/Images/2016/6/29/4f29c4a77e404cbb9c41d5d0d9baf0d0.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
/SFD/Images/2016/6/28/0e9f6cc9028c43a798892b0dd65b7f13.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
Cześć.Zaczne tak.Do czerwca tego roku ćwiczyłem na siłowni 2 lata.W czerwcu przerwałem treningi i przerwa ta trwała 4 miesiace.Z efektów wcześniejszego treningu byłem zadowolony.Teraz po 4 miesiecznej przerwie straiłem 12 kilogramów i chce to jak najszybciej odrobic choć zdaje sobie sprawe że nie bedzie to łatwe.Moje pytanie zwiazane jest z [...]
Witam... trochę inf.. dla tych którzy chcą zrzucić parę kg... -zapotrzebowanie dzienne na wode powinno wynosić ok 3l w okresie stosowania diety,pijem 30 minut przed i po posiłku ponieważ woda rozpuszcza soki trawienne,najlepiej pić wode mineralną niegazowaną,pamiętajmy że Życie rozwinęło się w wodzie i nadal jest od niej zależne. Woda to ważny [...]
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki". Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście [...]
Witam redecznie znalazłem taki artykuł bardzo ciekawy Myślę że szczególnie dla Pań będzie przydatny Pozdrawiam merykańskie czasopismo Natural Health zwróciło się do autorytetów z dziedziny onkologii o opracowanie programu, który w każdej grupie wiekowej minimalizowałby ryzyko wystąpienia raka sutka. Przewodzący grupa specjalistów - prof. Mitchell [...]
Ostatnio sporo na formum mówi się o ZMA, a co za tym idzie o roli cynku w organiźmie, więc korzystając z dobrodziejstwa internetu, chciałem szerzej przedstawić jego przydatność, i tak: W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 2 g cynku, z czego 60% w mięśniach szkieletowych; 30% w kościach i około 4-6% cynku obecne jest w skórze i [...]
Dlaczego dieta niskowęglowodanowa? Zalecenia - kiedyś i dzisiaj. Jeszcze 60 lat temu zalecenia dotyczące żywienia były bardzo proste. Jedzenie miało być świeże i dobrej jakości, należało unikać produktów zbożowych, natomiast ważnym elementem diety miały być świeże warzywa i owoce. Niestety poglądy te ewoluowały, czego efektem są dzisiejsze [...]